Telefoonnummer

Fair trade uit India: de Ana Art Group

Corazon Fairtrade werkt samen met Handmade Expressions. Het hoofdkantoor, waar vanuit onder andere het Marketing- en Designteam opereren, is gevestigd in Austin, Texas (Amerika). De productie vindt plaats in India. Handmade Expressions heeft een aantal groepen ambachtslieden onder haar hoede genomen, waaronder de Ana Art Group. Hieronder vind je meer informatie over deze ambachtslieden.

Fair trade uit India. Ambachtslieden van de Ana Art Group

De Ana Art Group is in de afgelopen drie jaar gegroeid van 15 naar 100 leden. De lonen zijn gestegen en het familie inkomen ligt 20-25% hoger dan de standaard voor ambachtswerk in deze regio van India.  De toename in lonen en het algehele welzijn van deze groep is te danken aan het continue werk dat de ambachtslieden (veelal vrouwen) hebben ontvangen.

Onderwijs en kinderarbeid
Binnen de gemeenschappen in deze regio is het heel gewoon om kinderen vanaf hun tiende jaar te laten werken. Op deze manier moeten ze helpen hun familie te onderhouden. Echter, door het toegenomen algemene welzijn van deze gemeenschap is er een voorzichtige start gemaakt met het naar school sturen van kinderen. Zelfs meisjes beginnen naar school te gaan. Iets wat niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. De ambachtslieden zijn zeer trots dat hun kinderen nu voor langere tijd onderwijs kunnen volgen. Ook hebben ze inmiddels geregeld dat er avondlessen gegeven worden zodat de volwassenen nu zelf ook naar school kunnen gaan.

Deze ontwikkelingen vertegenwoordigen een duidelijke verschuiving in de vrouwelijke rol binnen deze traditionele maatschappij. De ondersteuning van onderwijs voor vrouwen en vrouwelijke ambachtslieden die openlijk in deze gemeenschap werken, bevordert een goed opgeleide en open samenleving.

Fair trade uit India. Ambachtslieden van de Ana Art Group

 

Betere en gezondere werkomstandigheden
De Ana Art Group is begonnen vanuit een overvolle en kleine ruimte in Jama Masjid. Recentelijk zijn ze verhuisd naar hun nieuwe kantoor in Sita Ram Bazar, waar vier grote kamers, een keuken en schone spoeltoiletten aanwezig zijn. Elke ochtend en avond maken de groepsleden thee voor elkaar; het is er schoon en de sfeer is ontspannen.

Wat erg indrukwekkend van deze groep is dat er geen salaris afgetrokken wordt  voor vakanties of vrije dagen. Een vrouw vertelde dat ze in een maand tien dagen vrij moest nemen vanwege ziekte, maar dat er geen salaris ingehouden werd. Ze deelde ook mee dat de werkomstandigheden hier veel beter waren dan bij haar vorige baan. Vers water en snacks, sociale ondersteuning en het aanbod van onderwijs maken het een droom-werkplek voor haar!

Deze groep heeft een betrouwbare en comfortabele werkplek gecreëerd. De werkomstandigheden zijn nu gelijkwaardiger aan westerse maatstaven waarin men meer vrijheid heeft.

Doordat er grote zorgen waren over de staat van het gebouw zijn er met de opbrengsten de nodige reparaties uitgevoerd, wat de veiligheid sterk heeft vergroot.

Fair trade uit India. Ambachtslieden van de Ana Art Group

Het nieuwe gebouw van de Ana Art Group. Het resultaat van fair trade!

Handmade Expressions begon de samenwerking met de Ana Art Group nadat zij een email hadden ontvangen van een jong meisje genaamd Sana uit Jama Masjid, Old Delhi, India. Ze legde uit dat haar familie en andere leden uit haar gemeenschap sieraden maakten, maar dat ze slecht behandeld werden door de paar opdrachtgevers die ze op dat moment hadden. Nadat ze gezien had dat Handmade Expressions soortgelijke sieraden verkocht als hetgeen zij en haar familieleden verkochten kreeg ze hoop voor de toekomst en eerlijke werkomstandigheden.

De Indische eigenaren van Handmade Expressions zijn daarop naar Sana en haar familie vertrokken om ze te ontmoeten in hun huis in India. Na dit bezoek waren zij ervan overtuigd dat Sana en haar familie geholpen moesten worden. Hiermee was de samenwerking geboren!

Bekijk onze fair trade sieraden die door de Ana Art Group worden gemaakt!

 

Wolg Corazon Fairtrade op Twitter